Subsidie Elektrische Auto 2023

Lees de belangrijkste informatie over de overheidssubsidie voor elektrische auto's in 2023.

subsidie

Subsidie aanvragen elektrische auto 2023

Er kan weer subsidie aanvraagt worden voor uw nieuwe elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst afgesloten op óf na 1 januari 2023.

In 2023 is het subsidiebedrag voor een nieuwe auto € 2.950, en voor een gebruikte auto € 2.000.

Kijk op rvo.nl/subsidies-financiering/sepp voor meer informatie over overheidssubsidie.

Elektrische Renault modellen

Image
twingo

Renault TWINGO E-Tech Electric

Rijklaar vanaf
€23.020
Private lease p.m. vanaf
€394
Image
zoe

Renault ZOE E-Tech Electric

Rijklaar vanaf
€34.790
Private lease p.m. vanaf
€594
Image
megane etech

Renault Mégane E-Tech Electric

Rijklaar vanaf
€37.590
Private lease p.m. vanaf
€619

Veelgestelde gragen over subsidie elektrische auto 2023

Waar kan ik alle voorwaarden van de subsidie terugvinden?

Op de site www.rvo.nl/sepp vindt u  alle voorwaarden terug en een overzichtelijk stappenplan om te zien of u in aanmerking komt voor de subsidie.

Op welke elektrische auto kan ik overheidssubsidie aanvragen

Op een nieuwe of gebruikte elektrische auto, met een oorspronkelijke catalogusprijs (fiscale waarde) die niet lager is dan € 12.000,- en niet hoger dan € 45.000,-. De elektrische personenauto heeft een actieradius van minimaal 120 km WLTP.

En verder:

De auto dient als elektrische auto geproduceerd te zijn, mag niet omgebouwd zijn tot elektrische auto.

In het geval van een gebruikte elektrische personenauto heeft deze auto niet eerder op naam gestaan van de subsidie-ontvanger of van een persoon die hetzelfde woonadres heeft.

Voor een gebruikte auto dient de koop gesloten te zijn met een autobedrijf dat de RDW-erkenning “Bedrijfsvoorraad” heeft. Bedrijven die een "erkenning bedrijfsvoorraad" van de RDW hebben, kunnen aangekochte voertuigen opnemen in de eigen bedrijfsvoorraad. RDW erkende autobedrijven zijn te herkennen aan het RDW-logo. Deze is in de meeste gevallen te vinden op de gevel of de ruit van het bedrijfspand, maar ook op de website van RDW erkende autobedrijven wordt het vaak vermeld.

Hoe hoog is de subsidie die ik kan ontvangen bij aanschaf?

In 2023 zijn de bedragen bij aanschaf van een elektrische auto:

  • nieuwe elektrische personenauto € 2.950,-
  • gebruikte elektrische personenauto € 2.000,-

De subsidie wordt uitbetaald als de auto geleverd is en het kenteken op naam van de subsidie-ontvanger staat. De gekochte elektrische personenauto moet 3 jaar onafgebroken op jouw naam blijven staan, anders moet je de subsidie naar rato terugbetalen.

Voor een indicatie van de beschikbare subsidie kun je kijken op: www.rvo.nl/sepp.

 

Krijg ik ook subsidie als ik kies voor Private Lease?

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp

Bij private lease ontvangt men in een periode van 4 jaar in maandelijkse termijnen de subsidie op bankrekening van de subsidie-aanvrager.

  • nieuwe elektrische personenauto € 69,79 per maand (€ 3.350,- gedeeld door: 48 maanden).
  • gebruikte elektrische personenauto € 41,67 per maand (€2.000,- gedeeld door: 48 maanden).

Er wordt geen voorschot uitbetaald. Bij private lease dient de elektrische auto 4 jaar onafgebroken op jouw naam te blijven staan, anders stopt de maandelijkse uitbetaling van de subsidie. De lease-overeenkomst moet worden afgesloten met een leasemaatschappij die het Keurmerk Private Lease voert.

Wanneer kan ik subsidie aanvragen?

Je kunt vanaf 10 januari 2023 9:00 uur subsidie aanvragen.
Aanvragen gaat via: www.rvo.nl/sepp.
De datum van ondertekening van de koop- of private leaseovereenkomst is bepalend voor het kunnen aanvragen van subsidie. Alleen overeenkomsten gesloten met een datum op of na 1 januari 2023 komen in aanmerking voor subsidie.

Hoe kan ik subsidie aanvragen?

Zonder koopovereenkomst kun je geen aanvraag voor subsidie indienen. Voor het invullen van de aanvraag heb je een DigiD nodig. Kijk op www.rvo.nl/sepp om te zien welke gegevens er verder noodzakelijk zijn om je aanvraag compleet te maken. Aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst, zorg dus dat je jouw aanvraag zo snel mogelijk indient.

Voor wie is deze bedoeld?

De regeling vanuit de overheid is uitsluitend bestemd voor particulieren (geen ondernemers). Als particulier kun je eenmalig gebruik maken van de subsidieregeling bij aanschaf of private lease, mits je voldoet aan alle voorwaarden die door de overheid zijn gesteld.